တျခားအိမ္ရွင္မေတြေတာ့ မေျပာတတ္ဘူး။ ကြ်န္မအတြက္ေတာ့ ဟင္းစပ္ကို စဥ္းစားရတာ အေတာ္ ဦးေနွာက္ေျခာက္ပါတယ္။ ဒီေန ့ၾကက္သားဟင္းခ်က္မယ္၊ ၀က္သားဟင္းခ်က္မယ္… ဒီလို စဥ္းစားရတာ လြယ္ေပမယ့္ ဟင္းၾကီးနဲ ့လို္က္မယ့္ ေနာက္တမ်ိဳးစဥ္းစားရတာ အေတာ္ခက္ပါတယ္။ ဒီၾကားထဲ ကိုယ္က အစာအိမ္ေရာဂါရွိသူဆိုေတာ့ အစားေရွာင္ရတာ တမိ်ဳး၊ သားပါစားလို ့ရေအာင္က တမိ်ဳး၊ အမ်ိဳးသားကလဲ ကိုယ္နဲ ့တခ်ိဳ ့ေနရာေတြ အၾကိဳက္ခ်င္း မတူေတာ့ အေတာ္ စဥ္းစားရၾကပ္ပါတယ္။
အရင္က ညီမ၀မ္းကြဲေလးရွိတုန္းက စေနဆို သူနဲ ့ေစ်း၀ယ္ထြက္ ျပီးရင္ ပါလာတဲ့ ဟင္းခ်က္စရာေပၚမူတည္ျပီး သူ ့ကို တပတ္စာ ဟင္းစပ္ေပးရပါတယ္။ ေန ့တိုင္း ဦးေနွာက္စားတာထက္ အဲဒီတရက္ တခါတည္း ဦးေနွာက္စားရတာ ပိုသက္သာပါတယ္။ တခါတေလ ညီမေလးလုလုဆီသြားဖတ္ျပီး အၾကံရသလိို တခါတေလ ညီမေလးနိနိရဲ့ အသုတ္ကေလးေတြသြားယူ တခါတေလက်ေတာ့ ကိုအန္ဒီတို ့ဆီသြား ေမြွေနွာက္ျပီး တပတ္စာ စဥ္းစားတတ္ပါတယ္။ ခုညီမေလးလဲ ျပန္သြားေတာ့ တကိုယ္ေတာ္စဥ္းစား၊ တကိုယ္ေတာ္ခ်က္။ မျဖစ္ေသးဘူး… သူမ်ားေတြ ဘာလိုေတြမ်ား ဟင္းစပ္ၾကသလဲ သိခ်င္လို ့ အကူအညီေတာင္းဦးမွဆို ဒီပို ့စ္ေလး ေရးျဖစ္တာပါ။
အရင္က ကြ်န္မတုိ ့ အညာျမိဳ ့ေလးမွာ တလစာ ဟင္းစပ္ကို ဇယားေလးဆြဲထားတတ္တဲ့ အန္တီတို ့ အန္ကယ္တို ့ကို သတိရမိပါတယ္။ ျမန္မာျပည္မွာ ရာသီေပၚသီးနွံေလးေတြကလဲ ေပါေတာ့ ခ်က္ပါေလ့။ ဒါေပမယ့္ တခါတခါ ဇယားအတိုင္း သြားရတာလဲ အခက္သားလား။ ဇယားဆြဲတုန္းက တနၤလာေန ့ ဒီဟင္းေလးခ်က္ရင္ ေကာင္းမယ္ စဥ္းစားမိေပမယ့္ အဲဒီေန ့ ရာသီဥတုအေျခအေနနဲ ့ ခံတြင္းေတြ ့တာေပၚမူတည္ျပီး စိတ္က ေျပာင္းတတ္တာမိ်ဳး။ ဥပမာ- မိုးေလးေအးရင္ ဟင္းခါးပူူပူေလး ေသာက္ခ်င္တာမ်ိဳးေပါ့။ လူက ေနမေကာင္းခ်င္ သလိုလိုဆို ခ်ဥ္ငံစပ္ အသုတ္ေလး စားခ်င္တာမ်ိဳး။
မ်ားေသာအားျဖင့္ ခ်က္ျဖစ္တဲ့ အသားကေတာ့ ၾကက္သား၊ ၀က္သား၊ ပုဇြန္ပါပဲ။ သားအတြက္ ငါးခ်က္ျဖစ္ေပမယ့္ သူ ့အေဖက ငါးမစားေတာ့ ၾကက္သား၊ ၀က္သား သူ ့အတြက္ ခ်က္ရတာပါပဲ။ ကြ်န္မက အစာအိမ္သမား၊ ေလသမားဆိုေတာ့ အရမ္းၾကိဳက္တဲ့ ခ်ဥ္ေပါင္ရြက္တို ့ ခရမ္းသီးတို ့ မရမ္းသီး လဘက္ ခ်ဥ္ဖတ္္မစားရပါဘူး။ ကြ်န္မ မၾကာမၾကာခ်က္ျဖစ္တဲ့ ဟင္းစပ္ေတြက ပ်င္းစရာေကာင္းတာေတာ့ အမွန္ပဲ။ ၾကည့္ပါဦး။
၁) ၾကက္သား နဲ ့ ဗူးသီး(သို ့) ေဂၚရခါးသီး ကာလသားခ်က္ (အရည္ေသာက္) + ခရမ္းခ်ဥ္သီး ငါးပိခ်က္
၂) ၀က္သားဆီျပန္ + ကန္စြန္းရြက္ခ်ဥ္ရည္
၃) ၾကက္ဥသီးစံုခ်ဥ္ရည္+ ငါးပိေၾကာ္ (သို ့) ပုဇြန္စိတ္ေၾကာ္
၄) ၀က္သားဆီဗူးေၾကာ္(၀က္သားၾကိတ္သားကို တန္ပူရာ၊ ၾကက္ဥနဲ ့ေရာေၾကာ္တာပါ)+ၾကာစြယ္ဟင္းခါး
၅) ပုဇြန္မဆလာခ်က္+ခရမ္းခ်ဥ္သီးသုတ္(သို ့) ျမင္းခြါရြက္သုတ္
၆) ၾကက္သားကုလားပဲဆီျပန္+ဟင္းရြက္စံုဟင္းခ်ိဳ (ဒန္ ့ဒလြန္ရြက္၊ ဟင္းနုႏြယ္ရြက္၊ ဆူးပုတ္ရြက္၊ ကန္စြန္းရြက္ အရြက္ေတြေပါင္းျပီး ခ်က္တာပါ)
၇) ငါးရံ့ေျခာက္ေထာင္းေၾကာ္+ပဲနီေလးၾကာဇံဟင္းခ်ိဳ
၈) ဘဲေပါင္း+ၾကံမဆိုင္ဟင္းခ်ိဳ
၉) ၾကက္ (သို ့) ၀က္ ကုန္းေဘာင္ၾကီးေက်ာ္ + ေက်ာက္ဖရံုသီးဟင္းခ်ိဴ
၁၀) ငံုးဥေၾကာ္ခ်က္+ အာလူးကက္တလစ္ေၾကာ္
၁၁) ပဲၾကီးနွပ္+ အာလူးၾကာဇံသုတ္(သို ့) မုန္လာဥနီသုတ္
၁၂) ပုဇြန္ငါးဆုတ္ခ်က္+ဒန္ ့ဒလြန္သီးခ်ဥ္ရည္
စိတ္ထဲမွာ အာသီသျဖစ္ျပီး က်န္းမာေရးေၾကာင့္ မစားရဲတဲ့ ဟင္းစပ္ေလးေတြကေတာ့…
၁) ၀က္သား ဒညင္းသီးခ်က္+ မန္းက်ည္းသီးစိမ္း ငါးပိခ်က္
၂) ငါးေလးအိုးကပ္+ မရမ္းသီးေထာင္း
၃)ဆိတ္သားဆီျပန္+ၾကက္ဟင္းခါးသီးေက်ာ္
၄) ကင္းပံုသီး၊မွ်စ္ေၾကာ္+ဇီးျဖဴသီးေထာင္း
၅) လဘက္ထမင္း+ငပိရည္တို ့စရာအစံု
၆) တို ့ဘူးသုတ္+အာလူးဟင္းခါး
မိတ္ေဆြတို ့ေရာ ထမင္းျမိန္ေအာင္ ဘယ္လို္ ဟင္းစပ္ေလးေတြ ဖန္တီးၾကသလဲ။ ေကာ္မန္ ့ေလးမွာ ေရးေပးသြားၾကပါေနာ္။ ျပီးရင္ ဟင္းစပ္ေလးေတြ ေပါင္းျပီး အိမ္ရွင္မေတြ အတြက္ အကူအညီရေအာင္ ပို ့စ္တခုတင္ေပးပါမယ္။
ထမင္းျမိန္ၾကပါေစ…။
တန္ခူး
2:52pm 02-Apr-2009
34 comments:
တန္ခူး ေရးတာဖတ္ၿပီး အခုေလာေလာဆယ္ေတာ့ ဗိုက္ဆာသြားတာပဲ သိတယ္...
ဟင္းစပ္ေရးဖို႕ရာ နဲနဲမွ စဥ္းစားလို႕မရေသးဘူး။
ညေန ထမင္းစားၿပီးခ်ိန္က်မွ တေခါက္ ျပန္လာၿပီး အိမ္မွာခ်က္ေလ့ရွိတဲ့ ဟင္းစပ္ေတြ လာေျပာျပမယ္ေနာ္....
အစ္ကုိၾကီးက ငါးမစားဘူးလား။ က်ေနာ္လည္း ငါးမစားဘူးဗ်။ အေဖာ္ရျပီ။ က်ေနာ္တို႕ေတာ့ အေဖတစ္လွည့္ သားတစ္လွည့္ဟင္းစပ္ပဲခ်က္စားၾကတယ္ဗ်
အဲဒါေျပာတာေလ။ ထမင္းဆိုင္က ေတာ္ပါေပ့ဆိုတဲ့ စားဖိုမႉး အမ်ိဳးသမီးတစ္ေယာက္က ဟင္းခ်က္တဲ့ အိမ္ရွင္မေကာင္းတစ္ေယာက္ ျဖစ္ဖို႔ ဆိုတာ မလြယ္ဘူး တဲ့ဗ်။ အဲဒါ အစ္မေျပာတဲ့ ဟင္းစပ္ေၾကာင့္ပဲ။ ထမင္းဆိုင္သမားကေတာ့ ေန႔တိုင္း ဟင္းစံုခ်က္ေနရတာဆိုေတာ့ ဟင္းစပ္ဆိုတာကို နားမလည္ၾကဘူးေလ။
က်ေနာ္လည္း ဟင္းစပ္ကို သိပ္ဝါသနာပါတာဗ်။ :)
ပိႏၷဲသီးအစိမ္းကုိ အေစးေပ်ာက္ေအာင္ တလုံးလုံးကို ေဘးကေန တဘုန္းဘုန္း႐ိုက္၊ ဆူးေတြကို ဓားထက္ထက္နဲ႔ ျခစ္ထုတ္၊ ၿပီးရင္ ၀က္သားနဲ႔ တြဲဖက္ခ်က္စားတာကိုလဲ ဟင္းစပ္လို႔ေခၚမလား မတန္ခူးေရ။ မွ်စ္တာလေပါဟင္း ခပ္ေကာင္းေကာင္းရယ္ အဲဒီ ၀က္သားဟင္းရယ္၊ ကရင္ငါးပိေထာင္း၊ သရက္ကင္းတို႔စရာရယ္...၊ အင္း..ေျပာရင္းနဲ႔ေတာင္ ဗိုက္ဆာလာသလိုလိုပဲ။
၁။ပဲနီေလးၾကာဇံဟင္းခ်ိဳ၊ အမဲသား၊ သရက္သီးေထာင္း
၂။ မွ်စ္ခ်ဥ္နဲ႔ဝက္သား၊ ငပိေထာင္း
၃။ ၾကက္ဥနဲ႕ၾကက္သြန္နီေမႊေၾကာ္၊ ကန္စြန္းရြက္ေၾကာ္၊ ငပိေရ
၄။ပုဇြန္မီးဖုတ္သုတ္၊ ဗူးသီးဟင္းခါး၊ ငပိေထာင္း
၅။ငါးဟင္း၊ သခြားသီးသုတ္၊ ငပိရည္၊ တို႕စရာ
၆။ တခါတရံ သေဘၤာသီးသုတ္၊ အာပူလွ်ာပူနဲ႕ထမင္းစားရတာလည္း စားေကာင္းပါသည္။
အစပ္ေတာ့သိပ္မတည့္ပါ။ခ်က္ေလ့ရွိေသာဟင္းမ်ားျဖစ္ပါသည္။ က်န္တာေတြစဥ္းစားမရပါ။ ေနာက္တစ္ေခါက္ျပန္လာဖတ္ပါမည္။
ရ။ ဝက္သားအာလူး၊ ခ်ဥ္ေပါင္ဟင္း၊ ငပိေထာင္း
ဂလု....
အမေရ - မဇနိကို အမွတ္ခိုင္းရဦးမယ္။ အမဆီကနည္းေတြကို။ သူ႔အိုက္ဒီယာရွိရင္ အေရးခိုင္းရဦးမယ္။
-ငါးဘတ္မုန္လာရြက္ခ်ဥ္ရည္ဟင္း ၊ ရခိုင္ငပိေထာင္း ၊ ပဲေထာပတ္ႏွပ္
-ပုဇြန္အစပ္ေၾကာ္ ၊ ကန္ဇြန္းရြက္ခ်ဥ္ရည္ဟင္း ၊ ၾကက္ဥေၾကာ္(နံနံပင္၊ၾကက္သြန္နီ၊ငရုတ္သီးစိမ္းထည့္ေၾကာ္)
-ဝက္သားဗံုလံုသီးအစာသြပ္ႏွပ္ ၊ ပဲနီျပားသုတ္ ၊ ျမင္းခြားရြက္သုတ္ ၊ခ်ဥ္စပ္ယိုးဒယားဟင္းခ်ိဳခ်ဥ္စပ္
-ငါးေျပမ ( ခရမ္းခ်ဥ္သီးနဲ႕) ဆီျပန္ခ်က္ ၊ ငရုတ္သီးေျခာက္ေလးစိပ္ခြဲေထာင္းေၾကာ္၊ တံမာခ်ဥ္၊ ငါးပိရည္ငါးမီးဖုတ္ေဖ်ာ္္၊ ခရမ္းသီးသုတ္
-ဝက္သားဒညင္းသီးခ်က္၊ကင္ပြန္းခ်ဥ္ရြက္ခ်ဥ္ရည္ဟင္း ၊ငရုတ္သီးစိမ္းေထာင္း(ငရုတ္သီးစိမ္းေလွာ္ ၊နံနံပင္ ၊ငါးမီးဖုတ္ ၊ဆား၊ ၾကက္သြန္ျဖဴ ေရာေထာင္း)
-ပဲနီေလးငပိခ်က္ ၊ ဘူးသီးဟင္းခါး ၊ ငါးခ်ဥ္ (သို႕) ပုဇြန္ခ်ဥ္သုတ္ ၊ အရြက္ေၾကာ္
-ပင္စိမ္းရြက္ငါးေလးအိုးကပ္ ၊ ဘူးညြန္႔ေၾကာ္ခ်က္ ၊ မရမ္းသီးသုတ္ နဲ႕ ငါးပိရည္ တို႕စရာ
-ငါးခူေၾကာ္ႏွပ္ (ဆီျပန္ခ်က္ ) ၊ ပဲႀကီးဆူးပုတ္ႏွပ္ ၊ ငရုတ္သီးေတာင့္ေၾကာ္... အဲ.. ေတာ္ၿပီ ၊ ေတာ္ၿပီ ။ စားလဲမစားရဘဲနဲ႕ ။ အီးးးးးးးး
ရွလြတ္....
မတန္ခူး
လာေငးသြားတယ္..
က်ေနာ္ေတာ့ စပ္မေနပါဘူး..
အဆင္ေျပသလိုူခ်က္လိုက္တာပဲ..
မတန္ခူးတက္ဂ္ထားတာမေမ့ဘူးေနာ္.
ဒီပို႔စ္ကိုေတာ႔ သြားရည္က်တဲ႔ ပို႔စ္လို႔ နံမည္ေပးရေတာ႔မယ္။ ပို႔စ္ေရာ ကြန္မန္႔ေတြေရာ ေပါင္းၿပီး ႏွိပ္စက္ၾကပါေပတယ္။ အမကိုရတဲ႔ အကို ကံေကာင္းလိုက္တာ။
၀က္သားဆီဗူးေၾကာ္ ဆိုလို႔ အံ႔ၾသသြားတယ္။ ၾကက္ဆီဗူးပဲ ၾကားဖူးေသးတာ၊ ၀က္မွာလဲ ဆီဗူး ရွိေသးတာကိုးလို႔ ထင္ေနတုန္း ေနာက္ဆက္တြဲ ဆက္ဖတ္မွ ေပါက္ကရေတြးခ်င္ေနတဲ႔ စိတ္ေတြ ဘရိတ္အုပ္လိုက္ရတယ္။ :))
:D ဟီး ဟုတ္တယ္ မမိုးခ်ဳိသင္းေျပာသလိုပဲ။ ၀က္ဆီဗူးဆိုေတာ့ ဘယ္လိုမ်ားပါလိမ့္လို႔ ျဖစ္သြားတာ။ ေနာက္ ဆက္ၿပီး ဖတ္မွပဲ သေဘာေပါက္ေတာ့တယ္။
ေလာေလာဆယ္ စိတ္ထဲရွိတဲ့ ဟင္းတခ်ဳိ႕ စပ္ေပးလိုက္ဦးမယ္။
(၁) ၀က္ (သို႔) ၾကက္သားခ်ဳိခ်ဥ္၊ ေက်ာက္ပြင့္သုပ္၊ တံုယမ္းဟင္းခ်ဳိ၊
(၂) ငါးေျခာက္ေထာင္းေၾကာ္၊ ပဲစဥ္းငံုဟင္း၊ ႐ံုးပတီသီးႏွပ္၊ င႐ုတ္သီးဆားေထာင္း။
(၃) ပဲေထာပတ္ထမင္း (ပဲနီေလးနဲ႔ခ်က္ရတာ)၊ ၾကက္သား မဆလာခ်က္၊ ပါပလာေၾကာ္၊ သရက္သီးသႏွပ္။
(၄) ငါးထမင္းနယ္ (ငါးမၾကိဳက္ရင္ အာလူးပဲ ထည့္လို႔ရတယ္) စြန္တန္ဟင္းခ်ဳိ၊ ဂ်ဴးျမစ္၊ င႐ုတ္သီး အေျခာက္ေတာင့္ေၾကာ္။
(၅) ဒန္႔သလြန္သီးမီးဖုတ္ျခစ္ခ်က္၊ ပုဇြန္ဆီျပန္၊ ၾကာဆံဟင္းခါး။
(၆) ၾကက္သားသုပ္၊ ပဲေၾကာ္ (အမႀကိဳက္တဲ့ kidney bean)၊ ဗူးသီးခ်ဥ္ရည္။
(၇) ၀က္သားခ်ဥ္စပ္၊ ကန္စြန္းရြက္နဲ႔မႈိ၊ ပဲေစာင္းလ်ားသီးသုပ္၊ အရည္ေသာက္ မထည့္ေတာ့ဘူး တရက္တေလ ေရေႏြးၾကမ္းနဲ႔ပဲ ေသာက္ေတာ့ေနာ္။
အားလံုးလဲစားလို႔ရတာ အမနဲ႔လဲ တည့္တာ စဥ္းစားၿပီး တပတ္စာ ေရးေပးလိုက္ပါတယ္။
သိပ္ခ်က္တတ္တာေတာ့ မဟုတ္ဘူးေနာ္ .. ဟဲဟဲ။
တန္ခူးေရ..တုိ႔ကေတာ႔ တန္ခူးရဲ႕ ပို႔စ္ေလးကို စိတ္၀င္စားတယ္..ဟင္းစပ္ေတာ႔ မစားဘူး..ကေလးေတြနဲ႔ဆုိေတာ႔ အခ်ိဳေတြပဲ စားျဖစ္တယ္..ဟဲဟဲ..။
အားေပးတယ္..တန္ခူးတို႔လို အိမ္ရွင္မေတြ ကူညီမွျဖစ္မွာ..တုိ႔ကေတာ႔ မရဘူး..အဓိက ကေလးေတြ ဦးစားေပးၿပီး ခ်က္ျဖစ္တာပဲ..ဒါေတာင္..စိတ္ထဲရွိတာနဲ႔ ခ်က္ေနရင္း စိတ္ကူးေပါက္ရင္ ဟင္းအသစ္ျဖစ္သြားေရာ..။ သူမ်ားေတြ ဘာေတြခ်က္သလဲ လာၾကည္႔ဦးမယ္ေနာ္..။
ဒီပို႔စ္ေလးတြက္ ေက်းဇူးပဲ တန္ခူးေရ..
၀က္သားနဲ႔ ပံုးရည္ႀကီးခ်က္ + မံုလာဥ ခ်ဥ္ရည္
ဘဲဥ အခ်ဥ္ခ်က္ + ပဲနီေလး ဟင္းခ်ိဳ + ငပိေထာင္း
ပဲေထာပတ္ ဆီျပန္ + ေျမပဲ ဂ်ဴးျမစ္ေၾကာ္ + ပံုးရည္ႀကီးသုတ္ + ဘူးရြက္ဟင္းခ်ိဳ
ပဲျခမ္းေၾကာ္သုတ္ + မွ်စ္ေျခာက္ေၾကာ္ (အခ်ိဳ) + လက္ဖက္ရည္ၾကမ္း
ဆိတ္သားနဲ႔ ကုလားပဲ + ျငဳတ္သီးေတာင္႔ေၾကာ္ (မတန္ခူးနဲ႔ေတာ႔ တည္႔မယ္ မထင္ပါ)
၀က္နံရိုး ၾကံမဆိုင္ + ပဲျပားသုတ္
(ပုဇြန္ေျခာက္မႈန္႔ မ်ားမ်ားေလးနဲ႔) ခရမ္းသီးႏွပ္ (အဲ ေနာက္တစ္ခု မတည္႔တာ ပါသြားျပန္ၿပီ) + ပဲႀကီး ဆူးပုပ္ဟင္းခ်ိဳ
ဒါေလာက္ဆို ရေလာက္ၿပီ ထင္ပါ႔။
ျမန္မာထမင္းပြဲလုိ ဖြယ္ဖြယ္ရာရာ မခ်က္တာ ၾကာပါၿပီ... ဟင္းအစပ္အဟပ္တည့္ေအာင္ ခ်က္ႏုိင္တာ ပါရမီပါ။ သူငယ္ခ်င္းတေယာက္ဆုိ ခ်ဥ္ေပါင္ေၾကာ္ ေရွာက္သီးသုပ္ ကင္ပြန္းခ်ဥ္ရြက္ ဟင္းခ်ိဳခ်က္တယ္... သူစားခ်င္တာေတြ အားလုံးေပါင္းခ်က္တာ။
ပဲဟင္း + ဟင္းႏုႏြယ္ရြက္ေၾကာ္ + မရမ္းသီးငပိေထာင္း
ငါးကင္ + မုန္ညႇင္းရြက္ေၾကာ္ + စြန္ထန္ဟင္းခ်ိဳ
ၾကက္သားသုပ္ + ကန္စြန္းရြက္ေၾကာ္ + ဘူးသီးဟင္းခါး
ကင္ပြန္းခ်ဥ္ရြက္ခ်ဥ္ေရ + ငရုတ္သီးဆားေထာင္း + ငါးက်ည္းအကၽြတ္ေၾကာ္
ေရႊဖရံုသီးဟင္း + မန္က်ည္းသီးစိမ္းငါးပိေထာင္း+ ၀က္သားအခ်ိဳခ်က္
အဲ့...က်ေနာ္က ဘယ္လိုအၾကံေပးရမွာပါလိမ့္ အိမ္ရွင္မလည္းမဟုတ္ း) အစ္မၾကီးခ်က္တဲ့ဟင္းေတြကေတာ့ တကယ့္ကိုစားခ်င္စရာေတြ သြားရည္ပါက်သြားတယ္ ။ စလံုးလည္း ျမန္မာ အစားစားေတြ ေတာ္ေတာ္မ်ားမ်ားရတယ္မွတ္လား ဒီမွာေတာ့ ဟိုဘက္ကမ္းက လာေရာင္းၾကတာမို႔ အဆင္ေျပပါတယ္ ေပါေပါနဲ႔စားရတာေကာင္းတယ္ ။ ခုခ်ိန္ ပူေနတယ္ဆိုေတာ့ ဟင္းခ်ိဳးေလးဆိုေကာင္းမလားလို႔ အဆီေတြက ၾကာၾကာစားပါမ်ားေတာ့ ရုိအီေနျပီး မၾကည့္ခ်င္စိတ္ေတာင္ေပါက္တာပဲ ။ ပိတ္ရက္ေတြဆိုရင္ ေခါက္ဆြဲေလးသုတ္စား ဆန္ျပဳတ္ကို ၀က္ရိုးေလးေတြနဲ႔ ထည့္ျပဳတ္ ျပီးၾကက္ဥေၾကာ္ ငါးေျခာက္းဆီဆမ္းေလးနဲ႔စားရင္လည္းမဆိုးဘူး ။အစ္ကို႕ကိုေမးၾကည့္ေပါ့ အစပ္မတည့္ေတာ့တဲ့ အခါေတြ ဘာစားခ်င္သလဲဆိုတာ အရမ္းၾကီးခံတြင္းပ်က္ေနရင္ေတာ့ ထမင္းသုတ္ေလးကအေကာင္းဆံုးပဲ (က်ေနာ္ေတာ့ၾကိဳက္လို႔ ) ဆီခ်က္ေလး၊ ငရုတ္ဆီေလးနဲ႕ ႏွစ္ျပန္ေၾကာ္ပဲ ေလးနဲ႔ ဆို စပ္စပ္ေလးသုတ္စား ေတာ္ေတာ္ အဆင္ေျပတယ္ အစ္မရ ။ အစ္ကိုက ၀က္သားၾကိဳက္ရင္ေတာ့ သံုးထပ္သားကို လက္မ အရြယ္စားေလာက္ ပါးပါးလွီး ျပီးေတာ့ ပဲရည္ အခ်ိဳမႈန္႔ ဆန္မႈန္႕ေလးန႔ဲ ေရာနယ္ ဆီပူပူထဲထည့္ေၾကာ္ စထည့္ထဲက ေမႊေပးေနမွ ဆီေပါက္မွာစိုးလို႔ မေမႊပဲ ထားရင္ေတာ့ ပိုေပါက္တယ္ဗ် း) တလစပ္ေမႊေပးေနရင္ေတာ့ ဘာမွမျဖစ္ပါဘူး အဲ့တာ ၾကြပ္ၾကြပ္ေလးျဖစ္မယ့္ အခ်ိန္ေလာက္မွ ခ်ျပီး ပူပူေလး ငပိေလးနဲ႔ နယ္စားရင္ ေကာင္းမွေကာင္း ။ က်ေနာ့္အၾကိဳက္ေတြၾကီးလိုက္ေျပာေနတယ္ ဟီး။။။ ေၾကာ္တဲ့ အခ်ိန္ သားသားကို ေပးမလာနဲ႔ေနာ့္ စိတ္ပူလို႔ ၾဆာ လုပ္သြားျပီး အစ္မေရ့ အိမ္ရွင္မ တာ၀န္ကလည္းမလြယ္ပါလားေနာ္ ။
အစ္မတန္ခူး ဟင္းစပ္ေကာ အားလုံးရဲ႕ဟင္းစပ္ေတြ မွတ္သြားပါတယ္။ ေကာင္းမွေကာင္းပါပဲ။
ဟင္းစပ္တဲ့... ဒီဘာသာရပ္ ကိုေတာ့ ခြင့္လႊတ္ပါ တန္ခူးရယ္။ မသီတာ ဟင္းစပ္ ပိုင္ပံုမ်ားေတာ့ ေရခ်မ္းနဲ႔ ေရစင္ အ႐ိုးေပၚ အေရတင္ေနျခင္းကို ၾကည့္ျခင္းအားျဖင့္ သိႏိုင္ပါတယ္။ အ႐ိုးေက်ေက် အရည္ခန္းခန္း ေလ့လာရမယ္ဆိုရင္ေတာ့ ဘေလာ့ဂင္းကိုေတာင္ စြန္႔လႊတ္သြားရႏိုင္ပါတယ္။
Ama Tagu,
For me, mostly
-Ma ma noodle + egg (boiled)
-Ma ma noodle + egg (fried)
-Ma ma noodle + egg (boiled)
-Ma ma noodle + egg (fried)
-Ma ma noodle + egg (boiled)
-Ma ma noodle + egg (fried)
-Ma ma noodle + egg (boiled)
My fav: is fried beef with chilli, onion, garlic and roselle soup.
အမတန္ခူးေရ ကိုဇနိက ဟင္းစပ္သြားေရးလိုက္အံုးတဲ့ တေန႔ကတည္းက တြန္းအားလာေပးသြားတယ္။ ခုမွ လာေရးျဖစ္တာ။ ကိုယ္စပ္ခ်င္တာေလးေတြ သူမ်ားက ဦးဦးသြားေရာ။ ညီမကစပ္ရင္ေတာ့ အညာဟင္းေတြျဖစ္မယ္ထင္ပါ့။
-ငါးေလးနဲ႔ကင္ပြန္းရြက္အိုးကပ္ခ်က္၊
ပဲနီေလးဆူးပုပ္ဟင္းခ်ိဳ၊ ျမဴရြက္သုပ္။
-ပဲႀကီးႏွပ္၊ ငါးရံ႕ေျခာက္ၾကြပ္ၾကြပ္ေၾကာ္၊ သရက္ခ်ဥ္မာမာေလးကို ၾကက္သြန္နီေလးနဲ႔သုပ္၊ ငရုတ္သီးေတာင့္လံုးေၾကာ္ ပုဇြန္ငါးပိေလးနဲ႔။
-မန္က်ည္းရြက္ပါေလကာနဲ႔ ဆန္ဟင္းခ်ိဳ၊
ဝက္သားခရမ္းသီးႏွပ္၊ ပါလေခ်ာင္ေၾကာ္။
-ေဂြးေတာက္ရြက္ဟင္းခ်ိဳ၊ အမဲသားႏွပ္၊
မန္က်ည္းရြက္ခ်ဥ္မာမာဝင္းဝင္းေလးေတြကို
ၾကက္သြန္ျဖဴေလးနဲ႔သုပ္။
-ကင္ပြန္းဖူးငါးပိခ်က္၊ မ်ွစ္စိမ္းဆန္ဟင္း၊
ဝက္ကလီစာဟင္း။
-ကင္းပံုသီးနဲ႔မန္က်ည္းရြက္ေရာခ်ဥ္သိပ္ထားတာကို
ငါးပိနဲ႔ေၾကာ္ထားတာ၊ ျပည္ပန္းညိဳရြက္ဟင္းခ်ိဳ၊
ဝက္သားမီးၿမိဳက္အႏွပ္။
-မ်ွစ္ျပဳပ္ၿပီးၾကက္သြန္ျဖဴေလးနဲ႔ေရာေထာင္းထားတာ ႏွမ္းေထာင္းေလးနဲ႔သုပ္၊ ငါးပိေကာင္ခ်က္၊ ဒန္႔သလြန္ရြက္ဟင္းခ်ိဳ။
-ပဲျပဳပ္ထမင္းပူေလးဆီဆမ္း၊ ငါးရံ႕ေျခာက္ဖုတ္၊
မန္က်ည္းခ်ဥ္သုပ္။
-ငါးရံ႕ေျခာက္ဆီျပန္၊ ကေဆာ့သီးေလွာ္ေထာင္း၊ တမာရြက္တို႔စရာ။
-ငရုတ္သီး ငါးရံ႕ေျခာက္အတံုးေလးေတြကို ၾကက္သြန္နီနဲ႔ စိုစိုေလးေၾကာ္၊ ခရမ္းသီးမီးဖုတ္သုပ္၊ ကုလားပဲႏွပ္။
-သမုန္းဖူးသုပ္၊ ကင္းပံုဆူးပုပ္ရြက္ဟင္းခ်ိဳ၊ ငါးသေလာက္ႏွပ္။
-ဖားသားနဲ႔ကင္ပြန္းခ်ဥ္ခ်က္၊ ငါးပိေကာင္ေၾကာ္။
စားခ်င္တဲ့ဟင္းေတြထိုင္စပ္ေနတာ။ ျပန္ေတာ့မယ္ေနာ္။
စားခ်င္တဲ႔ ဟင္းစပ္ကေတာ႔
... ဆိတ္သားလံုးခ်က္၊ မန္က်ည္းသီးေထာင္း ေၾကာ္(သို႔)မန္က်ည္းဖူးေၾကာ္၊ ဗူးသီးဟင္းခါး ။
...ငါးခူငါးပိေကာင္င႐ုပ္သီးစပ္စပ္ေၾကာ္၊မန္က်ည္း႐ြက္ ခ်ဥ္ရည္ ။
....မုန္ညင္းေစာ၊ ဆလပ္႐ိုးနဲ႔ ပဲၾကာဇံသုပ္ ။
....ၾကက္ဥကိုၾကက္သြန္နီနဲ႔ခေလာက္ေၾကာ္၊ ပုန္းရည္ႀကီးကို လက္ပံပြင္႔ေျခာက္နဲ႔ ခ်ဥ္ရည္ဟင္းခ်က္ ။
ဒီေန႕မွ ခရီးက ျပန္ေရာက္လို႕ ဟင္းစပ္ေခါင္းစဥ္ေၾကာင့္ ၀င္လာဖတ္တယ္။ အခုစဥ္းစားမိတာမွာ
၁)၀က္သားနဲ႕ ၾကက္ဥေပါင္း၊ၾကံမဆိုင္ဟင္းခ်ိဳ
၂)ၾကက္သားအခ်ိဳေပါင္း၊ ေရွာက္သီးသုပ္၊ဟင္းခါး
၃)ကကတစ္ငါး နဲ႕ဆားငံသီးေပါင္း၊ ၾကက္ရိုးနဲ႕ ၾကာစြယ္ အရည္ေသာက္
၄)ကကတစ္ေၾကာ္ၿပီး ပဲငပိနဲ႕အစပ္ႏွပ္။ ပဲနီေလးဟင္းခ်ိဳ
၅)ငါးျမင္းနဲ႕ ခ်ဥ္ေပါင္ရြက္ ခ်ဥ္ရည္ဟင္း၊ ငါးပိ တို႕စရာ
၆) ငါးၾကင္းခုတ္သားနဲ႕ ခရမ္းခ်ဥ္သီး အရည္စပ္စပ္၊ ငပိတို႕စရာ၊
၇)ပုဇြန္ေျခာက္နဲ႕ အားလံုးအ၀ိုင္းေလးေတြလွီး အစပ္ဆီျပန္ေၾကာ္၊ ကုလားပဲဟင္းခ်ိဳ ၾကာဇံခတ္ ၊
သရက္သီးစိမ္းဒါးနဲ႕ေပါက္၊ ပုဇြန္ေျခာက္၊ ၾကက္သြန္နီမ်ားမ်ားနဲ႕ ငပိနည္းနည္းထည့္ ေၾကာ္တဲ့ သရက္သီးေၾကာ္
အဲဒါကေတာ့ မၾကာမၾကာခ်က္စားတာမ်ားသာျဖစ္ပါတယ္။ အိမ္မွာေတာ့ ငါးႀကိဳက္ၾကတယ္ေလ။ ေနာက္သတိရရင္လာေရးဦးမယ္။
တန္ခူးရဲ႕ ဟင္းစပ္ေတြလဲ ယူထားတယ္။ ၀က္ဆီဗူးေၾကာ္ေတာ့ ခဏခဏ လုပ္စားတယ္။ သားက ႀကိဳက္တယ္ေလ။ တခါတေလ ၾကက္သားနဲ႕ ေၾကာ္တယ္။
ပုဇြန္ေျခာက္နဲ႕ အာလူး ျဖစ္ပါတယ္ စာေရးတာ မွားသြားတယ္။
# ခရမ္းခ်ဥ္သီး ငါးက်ည္းေျခာက္ ဆီျပန္ + ပဲေစာင္းခါးသီးသုပ္ + ပဲနီေလးဟင္းရည္
# ဝက္နံရုိး (သို့) ၾကက္ေတာင္ပံ ကင္ + ယိုးဒယားသေဘၤာသီးေထာင္း + Tom-Yum ဟင္းရည္
# ၾကက္ဥေမႊေၾကာ္ (အထဲမွာ ဝက္သားေတာက္ေတာက္စဥ္းျပဳတ္ေၾကာ္လုပ္ၿပီးသားပါထည့္ၿပီး ခေလာက္ေက်ာ္ရင္ ပိုေကာင္းပါတယ္) + Tom-Yum ဟင္းရည္
# ငါးေၾကာ္ (သို့) ဝက္သနီခ်က္ (သို့) အသားဟင္းတမ်ဳိးမ်ဳိး + ပဲပင္ေပါက္သုပ္ (ပဲပင္ေပါက္ကို အေနေတာ္ျပဳတ္ၿပီး၊ ဆီခ်က္၊ ပုဇြန္ေျခာက္မႈန့္၊ ႏွမ္း၊ ငရုတ္သီးမႈန့္၊ သံပုရာသီး၊ ဆား၊ ငန္ျပာရည္ နဲ့ သုပ္တာ) + ဟင္းခ်ဳိ
ခေလာက္ေၾကာ္တာျဖစ္ပါတယ္
ဟင္းစပ္ကို မေလးေတာ႕ ပရင္႕ထုတ္သြားပါျပီ..
ေက်းဇူးအရမ္းတင္တယ္
မေရ.. ပုိ႔စ္ေရာ comment ေတြေရာ ဖတ္ျပီး ဟင္းစပ္ေတြ အမ်ားၾကီးရသြားတယ္.. က်ေနာ္တုိ႔ အိမ္မွာ ဟင္းခ်က္ရင္ မ်ားေသာအားျဖင့္ ဒီအတုိင္းခ်က္တယ္ အမ.. အေဖကေတာ့ ေျပာတယ္.. နင္တုိ႔ဟင္းကလည္း formula ဟင္းေတြ က်ေနတာပဲတဲ့.. :D
* ၀က္သားအခ်ိဳခ်က္+ ငါးေျခာက္သီးစုံကုလားဟင္း
* ငါးဖယ္ဆီျပန္+ဘူးသီးဟင္းခါး+ ေရွာက္သီးသုပ္
* ငါးရံ႕ နဲ႔ဒန္႔ဒလြန္သီး + မရမ္းသီးေထာင္း
* ၾကက္သား ကညြတ္+ ငါးပိေထာင္း(သုိ႔) မရမ္းသီးေထာင္း
* ငါးခူေၾကာ္ + အခ်ဥ္ဟင္း (မုန္လာပင္ေပါက္၊ မုန္လာဥ၊ ကန္စြန္းရြက္၊ ခ်ဥ္ေပါင္ရြက္၊ ကင္ပြန္းခ်ဥ္ရြက္)
* ၾကက္သား အာလူး အစပ္ခ်က္ + မွ်စ္နဲ႔ ပုဇြန္ေၾကာ္
* ၀က္သားအစပ္ခ်က္ + အသုပ္ (မရမ္းသီး ၊ သရက္ခ်ဥ္)
* ၀က္သားမွ်စ္ခ်ဥ္ + ပုဇြန္ေျခာက္ေၾကာ္
* ငါး (ငါးခူ၊ ငါးၾကင္း၊ ငါးအုိးကပ္) ဆီျပန္ + ပဲဟင္းခ်ိဳ+ ငါးပိရည္ တုိ႔စရာ
*ငါးေၾကာ္ ကုိ ငရုတ္သီးျပန္နပ္+ ဟင္းခ်ိဳ (သုိ႔) အခ်ဥ္ဟင္း
ေနာက္ဆုံး ဘာမွ မရွိေတာ့လည္း ငါး ငပိခ်က္ တုိ႔စရာ နဲ႔ ဘဲဥေခါက္ျပီး ေၾကာ္စားလိုက္တယ္ မေရ.. သိပ္မမွတ္မိေတာ့ဘူး.. မ်ားေသာအားျဖင့္ ဆီျပန္ဟင္းခ်က္ရင္ အသီးအရြက္ တစ္ခုခု ေၾကာ္စားလိုက္တာပါပဲ.. အမ်ားၾကီးလည္း မခ်က္ျဖစ္ဘူး.. ဒီမွာေတာ့ ျဖစ္သလုိပဲ.. အခုေရးလိုက္တာေတြက ရန္ကုန္ေရာက္ရင္ ကုိယ္စားခ်င္တာေလးေတြ ခ်ေရးလိုက္တာ.. :D
အမ ဒီပို့စ္ကို ေသခ်ာမွတ္ထားတယ္..
ဒီေန့ေလ.. အမေပးတဲ့ သရက္သီးကို အမေျပာသလို သရက္သီးငါးပိခ်က္ ခ်က္လိုက္တယ္ ငါးေျခာက္ေထာင္းေၾကာ္လိုက္တယ္။ ကုလားပဲ အခ်ိဳခ်က္တယ္ အမေရ.. အရမ္းစားေကာင္းတာပဲ ေက်းဇူးအမ်ားၾကီးတင္ပါတယ္။ ညက်ေတာ့ စာၾကည့္ရင္းနဲ့ ရွမ္းမဇီးသီးစားလိုက္ ေရေသာက္လိုက္ ဇိမ္က်ေနတယ္ အမေရ..
ေက်းဇူးပါ..အမေရ.. ။
အမရဲ့ သူငယ္ခ်င္းကို အားနာလိုက္တာ
သူ့ဖုန္းလြဲသြားလို႔..။ မနက္ဖန္မွ သူ့ဆီဆက္ပီး ေတာင္းပန္လိုက္မယ္။ ျပန္ေရာက္ေလာက္ပီထင္တယ္ေနာ္..။
မတန္ခူးေရ...
သိပ္ေတာ့ မကၽြမ္းပါဘူး...
က်ေနာ္ကအညာဘက္ကဆိုေတာ့ ဟင္းစပ္ကို သိပ္ေျပာတာ...
မဒမ္ဆူးတို ့ကမြန္ျပည္နယ္ကဆိုေတာ့ အဲဒါေတြ သိပ္မေတြးဘူး ခ်က္ထဲ ့လိုက္တာဘဲ...
က်ေနာ္က ထမင္းပြဲမွာ ဟင္းခြက္ေတြၾကည့္ျပီး ...ဟင္းစပ္လဲ မတည့္ဘူး...ဘာညာ ေဂ်း( ဂ်ီး) မ်ားရင္...
ဘယ္ကဟင္းစပ္လဲ...တည့္တာေတြ မတည့္တာေတြ မရွိပါဘူး...စားလိုက္ရင္ ၀င္သြားတာဘဲ...တဲ ့။
အညာသားနဲ ့မြန္ျပည္သူ ဟင္းစပ္ကိုညွိလို ့ကို မရတာဗ်..။
က်ေနာ္ ကၽြမ္းက်င္တဲ ့ဟင္းစပ္ကေတာ့...ထမင္းဆီဆမ္း
ၾကက္ဥျပဳတ္နဲ ့ ၾကက္သြန္နီဥကို တြဲစားတာ...
နည္းနည္းခက္မယ္ထင္တယ္.... း)
စတာ...
ငါးပုတ္ေမႊ (ငါးဘတ္ေမ)ႊနဲ ့ကင္မြန္းရြက္ခ်ဥ္ရည္..။
မုန္လာဥခ်ဥ္ရည္ ပဳဇြန္ေၿကာ္
မွ်စ္နဲ႕ခ်ဥ္ေပါင္. ဘဲဥခ်ဥ္ရည္။
ရြဲ႕တာလား မမေကအိုအမ္...... ဟမ္...
ပဲၾကီး ဆူးပုပ္ ဟင္းခ်ိဳ၊ ငါးေလးေျခာက္ေၾကာ္၊ ႏွမ္းဖတ္ခ်ဥ္သုတ္နဲ႕ ေပါက္ပန္းျဖဴပြင့္ လက္သုတ္.. ရွလြတ္
ရန္ကုန္က ယူအန္ ရံုးကို နာဂစ္ ကိစၥခဏ လာတဲ့ ဘဂၤလားေဒ့ရွ္ ပညာရွင္ေတာ့ ငါးသေလာက္ေပါင္းနဲ႕ ၾကက္ဟငး္ခါးသီးေၾကာ္ တြဲစားမိလို႕ မာလကကို စ်ာန္နဲ႕ ၾကြသြားပါေၾကာင္း.. လိႈင့္ၾကီးေတာ္ၾကီး တစ္ပါးကေတာ့ ခုလို ေႏြရာသီ ကဆုန္လၾကီးမွာ ၀က္သားနဲ႕ ဒညင္းသီး ခ်က္ ကို ငပိရည္ တမာရြက္ ျပဳတ္တို႕နဲ႕ စားလိုက္တာ ထမင္း တပန္းကန္ မကုန္ခင္ ထမင္း၀ိုင္းမွာပဲ ဆံုး သြား ဖူးပါတယ္။ သတိ ေပါ့ေနာ္
Post a Comment