Saturday, May 18, 2013

Happy Call မုန္ ့ျပားသလက္ နဲ ့လမ္းသရဲမုန္ ့

အျမဲလြမ္းတတ္တဲ့ ျမန္မာမုန္ ့ထဲမွာ မုန္ ့ျပားသလက္က ေရွ ့ဆံုးကပါ…။ ကြ်န္မတို ့ျမင္းျခံဘဘၾကီးတို ့ လမ္းထိပ္က ေျမအိုးကင္းပူေလးေတြစီျပီး လက္မလည္ေအာင္ လုပ္ရသည့္ မုန္ ့ျပားသလက္ဆိုင္ေလးကို ခဏခဏလြမ္းတတ္တယ္…။ ေျမအိုးေလးေတြ ၄အိုးကို လက္မလည္ေအာင္ မုန္ ့ရည္ထည့္… ပဲျပဳတ္ထည့္.. ဆီေလးပုတ္…။ ေနာက္အိုးေလးတလံုးဖြင့္…ဆီပုတ္…ျပန္ဖံုး… ထင္းမီးေလးေတြ မီးညီေအာင္ ညွိနဲ ့ လက္မလည္ေအာင္ လုပ္ေနတဲ့ အေဒၚၾကီးရဲ့ လွဳပ္ရွားမွဳကိုက အေတာ္ၾကည့္လို ့ေကာင္းျပီး နွမ္းေထာင္းနွမ္းေမြွးေမြွးေလးနဲ ့ မုန္ ့ျပားသလက္ေလး ကိုယ့္အလွည့္ေရာက္ျပီဆို အိမ္ထိေတာင္ မေစာင့္နိုင္။ ဆိုင္မွာစားမယ္ဆိုေတာ့ မုန္ ့ျပားသလက္ေလးကို ကတ္ေၾကးနဲ ့ကိုက္… ပူစီနံေလးထည့္… မတ္ပဲေၾကာ္တခု.. ဘယာေၾကာ္တခု ေျခထည့္… ျပီးေတာ့ ျမင္းျခံပဲဆီေမြွးေမြွးေလးဆမ္းေပးလိုက္တာပါပဲ…။ အသင့္ခ်ေပးထားတဲ့ ေရေႏြးၾကမ္းေလးနဲ ့ မုန္ ့ျပားသလက္ေလးကို ထုိင္စားရင္း လမ္းေပၚက စက္ဘီးေရာင္စံုကို ေငးရတဲ့ အရသာေလး ခုျပန္လုိခ်င္ေသးေတာ့…။

အဲဒီမုန္ ့ျပားသလက္လြမ္းတိုင္း အၾကိမ္ၾကိမ္ၾကိဳးစားလုပ္ဖူးခဲ့ေပမယ့္… သိပ္ၾကီးမေအာင္ျမင္လွပါ…။ အျဖစ္ေတာ့ ရသည္ေပါ့…။ အခက္အခဲ ၂ခုက မုန္ ့စပ္တာနဲ ့ ဒယ္အုိးပါ…။ မေၾကပြဲေတြ အၾကိမ္ၾကိမ္ႏြွဲခဲ့တာ ဒီတခါေတာ့ ေအာင္ျမင္သြားျပီလို ့ေျပာလို ့ရလို ့ ကိုယ့္လို လြမ္းသူေတြ မခံစားရေအာင္ မွ်ေ၀ေပးလုိက္တာပါ…။ ေမေမ့သမီး cooking facebookေပၚက မုန္ ့စပ္တဲ့အတုိင္းအဆေၾကာင့္ပါ…။ ဟင္းေလးေတြ ျမန္မာမုန္ ့ေလးေတြ တင္ေပးတတ္တဲ့ ေမေမ့သမီး facebookကို ေက်းဇူးပါ…။ ဒယ္အိုး ျပႆနာေျပလည္ေအာင္ ေျဖရွင္းေပးသူကေတာ့ ညီမေလးအရင္းလိုခ်စ္ရတဲ့ ညီမေအာ္နီးပါ…။ ဟုိဘက္ဒီဘက္လွည့္လို ့ရတဲ့ ဒယ္အိုး Happy Callကို သံုးပါ့လားဆိုေတာ့ အကင္သာအသံုးမ်ားတဲ့ အိမ္က Happy Callအုိးေလးက မုန္ ့ျပားသလက္ အိုးကင္းျဖစ္သြားျပီး အဖံုးအုပ္သလို သံုးလို ့ရတာမို ့ အေတာ္အဆင္ေျပပါတယ္…။

မုန္ ့ျပားသလက္နဲ ့တပါတည္း ကြ်န္မတို ့လမ္းထိပ္က ညေနဆို လူၾကိတ္ၾကိတ္တိုးေနတဲ့ လမ္းသရဲမုန္ ့ေလးပါ အလြမ္းေျပလုပ္လုိက္ပါတယ္…။ အထူးတလည္ မုန္ ့စပ္ေနစရာမလုိတာေၾကာင့္ အတူလုပ္စားလို ့ရပါတယ္…။ professional ၾကီးမဟုတ္ေပမယ့္ စားလို ့ေကာင္း အလြမ္းေလးလဲ ေျပသား…။

မုန္ ့ျပားသလက္လုပ္ဖို ့ လိုအပ္တဲ့ ပစၥည္းေတြကေတာ့

၁) ဆန္ မွဳန္ ့၊ ၂) ပဲျပဳတ္၊ ၃)နွမ္းေထာင္း၊ ၄) ၾကက္သြန္ျမိတ္ ၅)မဆလာ၊ ၆) ဂ်င္း တို ့ပါ…။ ဘယ္နိုင္ငံမဆို ၀ယ္လုိ ့ရတဲ့အရာေတြပါ…။

လုပ္နည္းကေတာ့ လြယ္ပါတယ္…။ မုန္ ့စပ္တာကေတာ့ rice cooker ခ်င္ခြက္ေလးနဲ ့ဆန္မွဳန္ ့၂လံုးကို ေရသံုးလံုးထည့္ပါတယ္… ။ ဆီပါေလကာေလးရယ္ ဆားလိုသေလာက္ရယ္ ျပီးေတာ့ ဂ်င္းေလးနဲနဲေထာင္းထားတာရယ္နဲ ့ မုန္ ့နွစ္စပ္လုိက္ပါတယ္…။



Happy Callအိုးေလးကို မီးဖိုေပၚတင္ ဆီပုတ္ ျပီးရင္ မုန္ ့နွစ္ေလး ေယာက္ခ်ိဳနဲ ့တစြန္းခြဲေလာက္ထည့္လုိက္ပါ…။ ျပီးေတာ့ ပဲျပဳတ္ေလးျဖဴး… ၾကက္သြန္ျမိတ္ေလးျဖဴးျပီး ခဏအုပ္ထားပါ…။ မုန္ ့ေလးေဖြးလာေတာ့ မုန ္ ့နွဳတ္ခမ္းသားေလးေတြ ဆီမ်ားမ်ားပုတ္… မုန္ ့အလည္ေလးေတြလဲ ဆီပုတ္ပါ…။ ျပီးမွာ နွမ္းေထာင္းေလးနဲ ့ မဆလာေလးနဲ ့အုပ္ျပီး ခဏအုပ္ထားပါ…။ မုန္ ့ေအာက္ေျခေလးၾကြတ္လာျပီး မုန္ ့နံ ့ေလးေမြွးလာရင္ အသာဆယ္ျပီး အသင့္စားလုိ ့ရပါျပီ…။ တြဲဖက္စားလုိ ့ရတာေတြက အေၾကာ္စံုရယ္ ေရေႏြးၾကမ္းေလးရယ္ေပါ့…။ Happy Callနဲ ့လုပ္တာမုိ ့ ျမန္မာျပည္ကလုိ ခပ္၀ိုင္း၀ိုင္းေလးမဟုတ္ပဲ ေလးေထာင့္ေလးျဖစ္ေနတာ ဒီဇိုင္းတမိ်ဳးေပါ့ေနာ္…။



လမ္းသရဲမုန္ ့အတြက္ ထပ္လုိအပ္ထာေတာ့ ေဂၚဖီရယ္.. ခရမ္းခ်ဥ္သီးရယ္… ပူစီနံရယ္… နံနံပင္ရယ္… ငရုတ္သီးစိမ္းရယ္… အားလံုးတခုစီပါးပါးလွီး ဆားအေနေတာ္နဲ ့နယ္ထားတာပါပဲ…။

လုပ္နည္းကေတာ့ မုန္ ့ျပားသလက္နဲ ့အေျခခံတူျပီး မုန္ ့ရည္ထည့္ျပီးတဲ့အခါ အေပၚကစပ္ထားတဲ့ အရြက္စံုနယ္ထားကို ျဖဴးလုိက္ရံုပါပဲ…။ မုန္ ့ေလးနဲနဲက်က္လာရင္ ေဘးသားေလးေတြဆီပုတ္ျပီး မဆလာေလးျဖဴး… ျပန္အုပ္ထားပါ…။ မုန္ ့ေအာက္ေျခေလးေမြွးၾကြတ္လာမွ မုန္ ့ေလးကို တ၀က္ေခါက္လိုက္ျပီး ခဏျပန္အုပ္ျပီးရင္ စားလုိ ့ရပါျပီ…။



လုပ္ရတာ သိပ္လက္ေပါက္သိပ္မကပ္ပဲ လြယ္လြယ္ကူကူ လ်င္လ်င္ျမန္ျမန္နဲ ့စားလို ့လဲေကာင္း က်န္းမာေရးနဲ ့လဲညီညြတ္တာမို ့ ပိတ္ရက္အိမ္မွာ လုပ္စားၾကည့္ဖို ့တုိက္တြန္းပါရေစ…။ ။

တန္ခူး

18-Apr-2013 8:00pm

11 comments:

Anonymous said...

တိုုက္တြန္းရံုုနဲ႕ျဖစ္မလား ဟက္ပီးေကာအိုုးေလးပါဝယ္ေပးမွေပါ့

ေမဓာ၀ီ said...

စားခ်င္စရာေလးပဲ အမတန္ခူးေရ ...
ကိုယ္တိုင္လုပ္ေတာ့ သန္႔သန္႔ရွင္းရွင္း စားရတာေပါ့ေနာ္ ...
အားမွ လုပ္စားၾကည့္အံုးမယ္ ... ဆန္မႈန္႔ေတြ ၀ယ္ၿပီးသား ရွိေနတာ အေတာ္ပဲ

Sonata Cantata said...

သူငယ္ငယ္တုန္းကတဲ့ မုန္႔ျပားသလက္ဆိုင္ကို ခရမ္းခ်ဥ္သီးေတြ ျငဳပ္သီးစိမ္းေတြ ယူသြားျပီး
မုန္႔လုပ္ခိုင္းတယ္တဲ့...
မုန႔္သည္ အေဒၚၾကီးက ေပါက္ေပါက္ရွာရွာ ဒီေကာင္ေလးဆိုၿပီး ေနာင္တြင္ လမ္းသရဲမုန္႔ဟု အမည္တြင္မည့္ မုန္႔ကို လုပ္ေပးလိုက္ပါတယ္တဲ့...
ေနာက္ေတာ့ အဲ့ဒီမုန္႔ဟာ ဘယ္ေလာက္ထိ နာမည္ၾကီးသြားသလဲဆိုရင္
ႏိုင္ငံေတာ္အႀကီးအကဲက ေခၚခိုင္းလို႔ အေဒၚႀကီးမွာ နန္းတြင္းထဲထိ ထိုမုန္႔ကိုသြားလုပ္ေပးရပါသတဲ့...
လမ္းသရဲမုန္႔၏ စဦးတည္ထြင္သူမွာ သူသာလၽွင္ ဧကန္စင္စစ္ျဖစ္ေၾကာင္း ကိုဧရာမွ အယင္ကလည္းေျပာ...
အခုလည္းေျပာ...
ခဏခဏေျပာ...
အပ္ေၾကာင္းထပ္ေအာင္ ေျပာေနပါသျဖင့္
မနက္ဖန္ လုပ္ေက်ြးပါ့မယ္လို႔ ဂတိေတြေပးလိုက္ရပါျပီ...
းD



သက္ေဝ said...

ေအးေလ... ေအးေလ... တိုုက္တြန္းရံုုနဲ႔ ျဖစ္မလား ဟက္ပီးေကာအိုုးေလးပါ ဝယ္ေပးမွေပါ့... ခိခိခိ...
(((ေမာင္ႏွမ ဆိုေတာ့ တသံထဲ ထြက္တယ္...)))

စုခ်စ္ said...

မိုက္တယ္...သယ္ရင္းေရ...
သြားရည္ေတာင္ က်တယ္...

နင္တို႔ အိမ္နားမွာ ေရာင္းတဲ့ဟာလဲ ေကာင္းတယ္ေလ...
ငါတို႔ ကို ၾကီးၾကီးလား မသိ...ဝယ္ေကၽြးဖူးတယ္ေလ...

Tin Lay Nwe said...

Thank you very much for the recipe...I like it very much and tried it several times. But, I can't get crispy one. The one you made looks crispy at the edges...I will have to try your recipe....

Lorem Ipsum said...

အဲမုန္႔ေတြကိုမစားဖူးဘူးအမရဲ႕...ေတာက်ပံုမ်ားေျပာပါတယ္ မုန္႔ဆိုခ်ဳိမွပဲၾကိဳက္တယ္ ။ တျခားအစပ္ေတြ အရသာမႈန္႔ေတြ ပဲျပဳတ္ေတြပါတဲ႔ဟာဆုိမုန္႔လုိ႔မွတ္တာမႈတ္ဖူး:D
ဒါေပမယ္႔ အမတန္ခူးလုပ္ထားတာ စားခ်င္စရာေလး း)

Adora said...

အမေရ မုန္႕ပ်ားသလက္ ဆိုတာ ေရမုန္႕နဲ႕တူတူပဲလားဟင္

Adora said...

အမေရ မုန္႕ပ်ားသလက္ ဆိုတာ ေရမုန္႕နဲ႕တူတူပဲလားဟင္

Anonymous said...

မုန္႕ပ်ားသလက္က အျပား
ေရမုန္႕ကလည္း အျပား
ထပ္တူယူရင္ေတာ့ တူတယ္
ဒါေပမယ့္ မတူဘူး
ေရမုန္႕ကပါးျပီး မုန္႕ပ်ားသလက္က ထူတယ္

တန္ခူး said...

Happy call အိုးေလးေတြ ခုေတာ္ေတာ္ေစ်းသက္သာေနပါျပီ ကိုအမည္မသိေရ. ဝယ္ေပးဖို ့နာမည္ေလးေတာ့ေျပာဦးေလ

ဟုတ္တယ္ ေမေရ. ကိုယ္တိုင္လုပ္စားေတာ့ အႏၱရာယ္လဲကင္းတယ္ေနာ္. လုပ္ရတာ သိပ္မခက္ပဖဲစားလို ့လဲေကာင္းတယ္

မ ေရ. ျဖစ္နိုင္တယ္ေနာ္. လမ္းသရဲမုန္ ့တီထြင္သူဆရာကိုဧရာဆိုတာေလ. လမ္းသဲမုန့္သက္တမ္းက သိပ္မွမၿကာေသးတာ

သက္ေဝ ေရ. ဝယ္ေပးမွာေပါ့. ဘာအရြယ္လဲသာေျပာ

သူငယ္ခ်င္းစုခ်စ္ေရ. ဟုတ္တယ္ အဲဒီဆိုင္ပဲေလ. မွတ္မိေသးတယ္ေနာ္

ခ်စ္မၾကီးေရ. ၾကြတ္ဖို ့ဆီနာနာေလးပုတ္ေပးရတယ္

ညီမဆုျမတ္မိုး ေရ. အိမ္လာလည္ေလ. လုပ္ေကၽၽြးမယ္

ညီမေလးAdoraေရ. မတူဘူးညီမေရ မုန္ ့ကတခုလံုးၾကြတ္ေနတာေလ. ေရမုန္ ့သူမ်ားလုပ္တာ ျမင္ဖူးတာေတာ့ အရင္နဲနဲထူထူေလးလုပ္ျပီး ပါးေနေအာင္ ျခစ္ထုတ္ပလိုက္တာ.

ရွင္းျပေပးတာေက်းဇူးပါ