Saturday, September 13, 2008

ပဲေထာပတ္ထမင္းေလး လုပ္စားရေအာင္

တခါလာလဲ ထမင္းျဖူ၊ တခါလာလဲ ထမင္းျဖူမို ့ ျငီးေငြ ့လာရင္ လြယ္လဲလြယ္ကူ အခ်ိန္ကုန္လဲ သက္သာတဲ့ ပဲေထာပတ္ထမင္းေလး လုပ္စားၾကည့္ပါလား။ တေျပာင္းတလဲမို ့ စားလို ့ျမိန္တာ အမွန္ပဲ။ ခုလို ပိတ္ရက္တင္မက ရံုးဖြင့္ရက္ေတာင္ ျမန္ျမန္ေလး ကဗ်ာကရာ ခ်က္လိုက္လို ့ရေအာင္ကို လုပ္ရတာ အေတာ္လြယ္ပါတယ္။

လိုအပ္တဲ့ ပစၥည္းနဲ ့လုပ္နည္းေလးကေတာ့….

Rice Cookerနဲ ့ ထမင္းေလးလံုးခ်က္အတြက္
၁) ကုလားပဲ လက္တဆုုပ္
၂) GHEE ေထာပတ္
၃) သစ္ဂ်ပိုး၊ ကုလားေပြးရြက္၊ နာနတ္ပြင့္ အနည္းငယ္
၄) ၾကက္သြန္နီဥၾကီးတလံုး
၅) သီဟိုေစ့၊ နာနတ္သီးေျခာက္ …တို ့ပါပဲ… အားလံုးက အိမ္နားေလးက ဆိုင္ေလးေတြမွာ အလြယ္တကူ ေျပး၀ယ္လို ့ရပါတယ္…


ပထမဦးစြာ ကုလားပဲေလးကို ေရျမုပ္္ရံုထည့္ျပီး Microwave ထဲ ထည့္ျပုတ္လိုက္ပါ။ Microwave က်ေတာ့ အႏူးျမန္ပါတယ္။ သိပ္ၾကီး မႏူးေအာင္ ျပုတ္ပါ။ အရမ္းႏူးသြားရင္ ထမင္းထဲမွာ ပဲပံုပ်က္သြားမွာပါ။

ေထာပတ္ ထမင္းစားဇြန္း ၃ ဇြန္းေလာက္ကို ဒယ္အိုးထဲထည့္ျပီး ေထာပတ္ဆီ ျဖစ္တဲ့ အထိ ပူေအာင္တည္ပါ။ ဆီပူလာလွ်င္ ၾကက္သြန္နီဥၾကီးကို ၈ စိတ္ခြဲ အဖတ္ၾကီးေလးေတြ ရေအာင္ခြာထားတာရယ္၊ သစ္ဂ်ပိုး၊ ကုလားေပြးရြက္၊ နာနတ္ပြင့္ ေရာထားတာရယ္ ေပါင္းျပီး ဆီသတ္ပါ။ ၾကက္သြန္နီဖတ္ အနည္းငယ္ႏြမ္းလာလွ်င္ ျပုတ္ထားေသာပဲပါေရာ၍ ဆီသတ္ပါ။ သၾကား ထမင္းစားဇြန္း ၂ ဇြန္း၊ ဆားသင့္ရံုထည့္ပါ။ ၾကက္သြန္နီဖတ္ေလးေတြြ အနည္းငယ္ ၀ါေရာက္သမ္းလွ်င္ မီးပိတ္ပါ။ ၾကက္သြန္နီက သာမာန္ဟင္းခ်က္သေလာက္ မနီရပါ။

ဆန္အဆင္သင့္ ေဆးထားသည့္အိုးထဲသို ့ ၾကက္သြန္ပဲေရာဆီသတ္ထားတာရယ္၊ သီဟိုေစ့၊ နာနတ္သီးေျခာက္ရယ္ ထည့္ျပီး သမေအာင္ ေရာေမြွ၍ ေရကို ပံုမွန္ထမင္းခ်က္တာထက္ မဆိုစေလာက္ ေလ်ာ့ထည့္ျပီး သာမာန္ထမင္းခ်က္နည္းအတိုင္း Rice Cookerနဲ ့ထည့္ခ်က္ပါ။ ထမင္းပြက္လွ်င္ ႏွစ္ခါသံုးခါေလာက္ ေမွြေမြြွေပးပါ။ Rice Cooker မီးပိတ္သြားလွ်င္ ပဲေထာပတ္ထမင္းေမြွးေမြွးေလး အသင့္သံုးေဆာင္နိုင္ျပီေပ့ါ။

ကြ်န္မက ၾကက္သားအာလူးဆီျပန္၊ မက်ီးသီးစိမ္းငါးပိခ်က္၊ ဒညင္း၀ွက္ေၾကာ္၊ ျပီးေတာ့ အရည္ေသာက္ခ်က္ရမွာပ်င္းသြား၍ အလြယ္တကူ စြန္တန္ဟင္းခ်ိဳေလးနွင့္ အတူစားလုိက္ေတာ့ တပြဲမက နွစ္ပြဲေလာက္ထိ စား၀င္သြားသည္။ ခ်ဥ္ေပါင္ရြက္ဟင္းခ်ိဳ (မဇနိေျပာတဲ့ ေယာင္ရိပ္ျမင္ ဟင္းခ်ိဳေလး)နဲ ့လဲ အလြန္လိုက္ဖက္ပါသည္။

ပိတ္ရက္မွာ စားေကာင္းေသာက္ဖြယ္မ်ားျမိန္လွ်က္စြာ စားသံုးနိုင္ၾကပါေစ။


တန္ခူး
8:30am 13-Sep-2008

(သင္ျပေပးေသာ ခ်စ္ညီမေလးအား ေက်းဇူးတင္လွ်က္)

24 comments:

  1. အမတန္ခူး မန္က်ည္းသီးစိမ္းခ်က္လည္း ၾကိဳက္တယ္။ ဒညင္း၀ွက္ေၾကာ္လည္း ၾကိဳက္တယ္။ ေထာပတ္ထမင္းလည္း စားခ်င္တယ္။
    မန္က်ည္းသီး၊ ဒညင္းသီးမရွိဘူး အမေရ။
    ခ်က္နည္းမွတ္ထားလိုက္ၿပီ...

    ReplyDelete
  2. မတန္ခူးရယ္ ၾကည့္ရတာ ဗုိက္ဆာလုိက္တာ။ ပုံရိပ္လည္း ပစၥည္းေတြေတြ႕ရင္ေတာ့ လုပ္စားၾကည့္ဦးမယ္။

    ReplyDelete
  3. လာစားမယ္ သို႕မဟုတ္ စာတိုက္ကပို႕လိုက္ပါ ေနာ္

    ReplyDelete
  4. ဖိတ္တယ္ဆုိရင္ လာျပီးသားေနာ္....ေရႊၾကိဳလုပ္ပရေစဗ်ာ

    ReplyDelete
  5. သူမ်ားခ်က္ေကြ်းရင္ေတာ့ စားတက္တယ္ ကိုယ္တိုင္ေတာ့ အဲ့ေလာက္မခ်က္တက္ဘူး နည္းနည္းပါးပါးေတာ့ အေမသင္ထားေပးလို ့တက္တယ္ အုန္းထမင္းစားခ်င္လိူုက္တာ ေထာပတ္ထမင္းလည္း စားေကာင္းမွာ.........။

    ReplyDelete
  6. မတန္ခူးေရ...
    စားခ်င္စရာေလး...
    ေထာပတ္ထမင္းမခ်က္ဖူးေသးဘူး...
    ခ်က္စားၾကည့္အုန္းမယ္...

    ReplyDelete
  7. မတန္ခူးေရ.. အိပ္ယာက ႏုိးႏုိးခ်င္း မ ဆီေရာက္လာေတာ့ ပဲေထာပတ္ထမင္းဆုိတာနဲ႔ ဗုိက္ထဲက တဂြီဂြီျဖစ္လာတယ္.. ဒီမွာက ကရေ၀းရြက္တုိ႔ သစ္ဂ်ပုိးေခါက္ေတြ မေတြ႕မိဘူး.. ထုိင္းဆုိင္မွာ ရွိတဲ့အရြက္ကလည္း ျမန္မာျပည္က အရြက္ေတြနဲ႔ မတူဘူး.. အဲဒါနဲ႔ ေထာပတ္ထမင္းလိုမ်ိဳး ခ်က္မစားျဖစ္ဘူး မ ရယ္.. စင္ကာပူကလူေတြကုိ အားက်တယ္.. အဟိ.. စင္ကာပူလူၾကံဳရွိေတာ့ ခ်က္ခ်င္းပဲ ေမးလ္ပုိ႔ျပီး အကုိနဲ႔ ေယာင္းမကုိ မွာလိုက္ျပီ။ ေနာက္တပတ္ဆုိ ခ်က္စားလုိ႔ရျပီ.. ေ၀း............

    မေရ.. ဒညင္း၀ွက္လည္းစားခ်င္တယ္.. မန္က်ည္းသီးခ်က္လည္း စားခ်င္တယ္.. ရွလြတ္.. ဂလု.. :D

    ReplyDelete
  8. အစ္မ ေရ....
    စားခ်င္စရာပါဘဲ ဗ်ာ။ ဒါေပမယ္႔ စ လုံးမွာ
    တစ္ေယာက္ ထဲ သမားက ေတာ႔ လုပ္စား ဖုိ႔
    အေတာ္ ခက္တယ္ ဗ်ာ။

    ကၽြန္ေတာ္ ခုမွ Comment ေရးဘူးတာပါ။
    အမွားပါရင္ ခြင့္လႊတ္ပါ။

    ReplyDelete
  9. ပဲေထာပတ္ထမင္းေလးက ေကာင္းလိုက္တာ။ အမေျပာတာ ဖတ္ၾကည္႔ေတာ႔ ခ်က္ရတာ လြယ္မဲ႔ပုံပဲ။ စမ္းၾကည္႔အုံးမယ္။
    ခ်က္တတ္လိုက္ၾကတာေနာ္။ သြားရည္က်ပါဘိ။

    ReplyDelete
  10. ေလာေလာဆယ္ေတာ့ ပံုေလးကိုၾကည့္ျပီး စိတ္ကူးနဲ႔ပဲ စားသြားတယ္ဗ်ိဳ႔

    ReplyDelete
  11. အမ..စားခ်င္တယ္..စားခ်င္တယ္..

    ခုေတာ့ diet လုပ္ေနတယ္..။ ဝလာလို႔...။ေနာက္မွ ခ်က္စားမယ္..။
    အမက ပံုေတြ ေသခ်ာကို ရိုက္ေပးတာပဲေနာ္..။
    ဘေလာ့ဂါ ဟင္းမ်ားလို႔ နာမည္တပ္လည္းရတယ္ေလ..ဟီး

    ReplyDelete
  12. အစ္မဆီလာလည္တာေလ ပဲေထာပတ္ထမင္းနဲ႕ေတြ႕ေတာ့ ထမင္းေတာင္ဆာလာျပီ ကိုိယ္တုိင္ေတာ့ ခ်က္တတ္ဘူး သူမ်ားခ်က္ေကြ်းတာဆုိရင္ေတာ့ စားတတ္တယ္အစ္မေရ။

    ReplyDelete
  13. ဗိုက္ဆာသြားပီ-
    း)

    ReplyDelete
  14. အမ အံုးထမင္းက စားခ်င္စရာႀကီး
    ခ်က္စားရမွာပ်င္းတယ္ အမရာ
    ေနာက္တခါခ်က္ရင္ေျပာေနာ္ အကဲျဖတ္ေပးမယ္ ...
    ဖရီး... ဖရီး... :P

    ReplyDelete
  15. အင္း.. တန္ခူးရဲ ့ အိမ္လိပ္စာေတာ့ တိုးတိုးတိတ္တိတ္ ေမးထားအံုးမွပါဘဲ..။ ပိတ္ရက္ေတြမွာ တန္ခူးလက္ရာ Special Dishes ေတြ လာစားလို ့ရေအာင္...။
    ဟီး.. တန္ခူးဖတ္ခ်င္တဲ့ မၾကည္ေအး ရဲ ့ ေမာင္၊ကိုကို ႏွင့္ ျမနႏၵာ စာအုပ္လဲ ငွားပါ့မယ္ေလ...။ ေကာင္းဘူးလား.. ဟင္...

    ReplyDelete
  16. လာၿပီး သေဘာတက် ၿကည္.သြားပါတယ္။

    ReplyDelete
  17. အို....
    အိမ္ရွင္တန္ခူးရို ့....
    ပဲေထာပတ္ထမင္းေလးခ်က္ရင္ အိမ္လာလည္လို ့ရမလား......။
    ဆူးပုတ္ရြက္ေတြ ၀ယ္လာပါ့မယ္.။

    ReplyDelete
  18. အဲသည္ေန႔က တန္ခူးတုိ႔ အိမ္နဲ႔ မနီးမေ၀းက ရထားနဲ႔အျဖတ္ ပဲေထာပတ္ ထမင္း ၀င္စားမလားလုိ႔ စိတ္ကူးမိေသးတယ္။

    ReplyDelete
  19. မဇနိေရ… လူၾကံုရိွရင္ ပို ့ေပးလိုက္မယ္ေလ… လိပ္စာေလးသာ ေျပာ….

    ပံုရိပ္ေရ… လုပ္စားရင္ အသံျပုလိုက္ဦး… လာျမည္းခ်င္လို ့…

    လာစားခ်င္ရင္ Blk-xxx, xx-xx, xxx xxxx Road ကိုလာခဲ့ေနာ္… စာတို္က္ကလဲ ပို ့ခ်င္တယ္… ပန္ ့လိပ္စာေျပာျပ….

    အေပၚက လိပ္စာအတိုင္း လာခဲ့လိုက္ ရြာသားေလးေရ…

    မမေရ… လာသာလာခဲ့ေနာ္… အ၀ေကြ်းမယ္ေလ….

    ေမာင္မ်ိဳးေရ… အုန္းထမင္းက လြယ္လြယ္ေလး… အုန္းနို့အရည္ဗူးေလး၀ယ္… သၾကား ဆားေလးထည့္ျပီးၾကိုလို္က္… ျပီးရင္ ထမင္းေပါင္းအိုးထဲ ထည့္ ၾကက္သြြန္နီေလး စိတ္ထည့္ ေရက အုန္းနို ့စာနွ ုတ္ျပီး ထံုးစံအတိုင္းထည့္ရုံပဲ…

    ကိုေပါက္ေရ… ခ်က္စားၾကည့္လိုက္ေနာ္… သိပ္အလုပ္မရွ ုပ္ဘူး….

    နုေရ… စကာၤပူမွာ အကုန္ရတယ္… ဒညင္း၀ွက္ေရာ မန္က်ည္းသီးစိမ္းေရာ… နုအကိုနဲ ့အမကို ေျပာလိုက္ ပင္နင္ဆိုးလားမွာရွိတယ္လို ့…

    ကိုskyblueေရ… ခုပင္နင္ဆိုးလားေျမေအာက္ထပ္မွာ ျမန္မာ စားေသာက္ဆိုင္ေတြ အမ်ားၾကီးျဖစ္ေနျပီ… တေယာက္ထဲသမားေတြ အတြက္ အေတာ္ပဲေပါ့… စားၾကည့္ျပီးျပီလား… တခါတေလ ထမင္းဟင္းခ်က္စားတာလဲ အပ်င္းေျပနည္းတမ်ိဳးမို ့ tryၾကည့္ပါလား… ခုလို လာလည္တာ ေက်းဇူးေနာ္… ေနာင္လဲလာလည္ပါဦး….

    ခ်ိဳသင္းေရ… တို ့လဲ စမ္းစမ္း စမ္းစမ္းနဲ ့ျဖစ္သြားတာ… ဂရိတ္အေကာင္းၾကီးေတာ့ မဟုတ္ဘူး… ဒါကေတာ့ စမ္းၾကည့္ဖို ့တိုက္တြန္းတယ္… လြယ္လဲလြယ္ စားလို ့လဲေကာင္းတယ္ေလ….

    little moonေရ… တတ္နုိင္ရင္ အိမ္ဖိတ္ေကြ်းခ်င္ပါတယ္…တကယ္… ခုလို လာလည္တာ ေက်းဇူးေနာ္… ေနာင္လဲလာလည္ပါဦး….

    ျမတ္နိုး… ေကာင္းတယ္… တို ့ကေတာ့ အဲလိုေတြ စားရင္းစားရင္း ၀ ၀လာတာ… သိပ္မ၀ခင္ထိန္းထားညီမေရ….

    ကိုသစ္နက္ဆူး… အစာအိမ္ေခါင္းေလာင္းသံေပးေနေတာ့… အင္း… ေနာ္ေ၀ကလဲ သိပ္မနီးဘူးေနာ္… နို ့မို ့အိမ္တံခါးလာေခါက္ခိုင္းပါတယ္….

    ကိုတိုးေလးေရ… ဒါဆို အခ်က္အျပုတ္ေတာ္တဲ့ မိန္းမသာ ေရြးေပေတာ့…

    ေကေရ… ပြဲျပင္ျပီး ပို ့လိုက္ျပီ… ရလား….

    ကိုသက္နိုင္ေရ… အုန္းထမင္းမဟုတ္ဘူး… ပဲေထာပတ္ထမင္းပါ… စိတ္ခ်… ေနာက္တခါဆို အေၾကာင္းၾကားလိ္ုက္မယ္… ခုလို လာလည္တာ ေက်းဇူးေနာ္… ေနာင္လဲလာလည္ပါဦး….

    ေကာင္းတယ္…ေကာင္းတယ္… တကယ္လာမွာလား… လိပ္စာက အေပၚမွာ ပန္ ့ကို ေျပာတဲ့ အတိုင္းေလ… လာတတ္တယ္မိုလား… ေမာင္ စာအုပ္ေလးေတာ့ အပါယူခဲ့ေနာ္…

    ၀င္ပါစားသြားပါ မမေရ…

    ဟယ္… ဆူးပုတ္ရြက္ဆို ၀င္သာ၀င္ခဲ့ပါ… အိမ္တံခါးဖြင့္ထားတယ္ေနာ္…

    ကိုေပါေရ… ေတာ္ေသးတာေပါ့… မ၀င္ခဲ့လို ့… ခ်က္စားတာ ျပီးခဲ့တဲ့ အပတ္က… ပို ့စ္တင္တာ တပတ္ေနာက္က်သြားတာ…ဟီဟိ…ခုေတာ့ အစားေသာင္းက်န္းတာ အစာအိမ္ျပန္ျဖစ္လို ့ ေဆးေသာက္ေနရတယ္…. ေနာက္တခါဆို ဖုန္းဆက္လိုက္မယ္…

    ReplyDelete
  20. ွဗိုက္ဆာေနတာန့ဲေတာ္ဘဲ့...ဝါးတီးဆြဲသြားတယ္ဗ်ိုဳ့...ရွဲရွဲ့

    ReplyDelete
  21. အမေရ...
    ဒီေန့ အမ စာကို အေသအခ်ာ လုပ္ပီး ခ်က္ျဖစ္တယ္။
    ဆားနဲ့ သၾကားပါ ထပ္ထည့္ရမွာ အမေရ..။
    အမနည္းအတိုင္း ခ်က္တာ ။ ျမည္းေတာ့ အရသာ လိုေနတယ္။ ေနာက္မွ သၾကားနဲ႔ဆား ထပ္ထည့္လိုက္ရတယ္။ ဟီး
    ဒီထဲမွာလဲ သၾကား ဆား ထည့္ခိုင္းတယ္။
    အမွန္က မခ်က္ခင္ေမႊေႏွာက္ရွာတာ။

    http://www.hsaba.com/PDF/butterlentilrice.pdf

    ReplyDelete
  22. ေက်းဇူး မတန္ခူးေရ.. ပဲေထာပတ္ထမင္းစားခ်င္တာ၊ မခ်က္တတ္လို႕။

    ကုလားေပြးရြက္ကို ကရေဝးရြက္လုိ႔ တသက္လံုးမွားေရးလာခဲ့တာ..ဟီး... ။

    ReplyDelete