Sunday, July 6, 2008

အညာေခါက္ဆြဲ

ရုံးဖြင့္ရက္တိုင္း မနက္စာကို ျဖစ္သလို စားရသည္မို ့ ခုလို ရုံးပိတ္ရက္ဆို ျမန္မာအစားအစာ တခုခုလုပ္စားေလ့ရွိသည္။ မ်ားေသာအားျဖင့္ မုန္ ့ဟင္းခါး၊ ျမီးရွည္၊ နန္းၾကီးသုတ္ လုပ္စားတတ္ေပမယ့္ တခါတခါ ကိုယ့္အညာစာေလးေတြ လြမ္းမိလွ်င္ လုပ္စားေလ့ရွိသည့္ အညာေခါက္ဆြဲခ်က္နည္းေလးကို ေ၀မွ်ေပးလိုက္ပါသည္။

ကြ်န္မတို ့ ေတာင္သာ၊ျမင္းျခံနယ္မွာ နာမည္ၾကီးေပမယ့္ တျခားေနရာေတြမွာ လူသိနဲသည္မို္ ့ မၾကားဘူး၊ မစားဘူးသူ အေတာ္မ်ားပါသည္။ လုပ္ရလဲ လြယ္ကူ၊ က်န္းမာေရးနဲ ့လဲညီညြတ္၊ စားလို ့လဲေကာင္းသည့္ အစားအစာတမ်ိဳးပင္။

အေသးစိတ္ခ်က္နည္းကေတာ့……

ၾကက္သား အရုိးအသားထဲကို ဂ်င္း၊ၾကက္သြန္ျဖူေထာင္းျပီး အေရညွစ္ပါ။ ငံျပာရည္ထည့္္၍ ဆုပ္နယ္ပါ။ (ၾကက္အဖီသားကို အတုံးၾကီးၾကီး ျပုတ္လွ်င္ ပိုေကာင္းပါသည္)


ေရထည့္ျပီး ၾကက္သား အသားႏူးသည္အထိျပုတ္ပါ။ ၾကက္သား အသားႏူးသည့္အခါ အုိးထဲမွဆယ္ယူ၍ အသားႏွြင္ပါ။ အရုိးကို ဆက္ျပုတ္ထားပါ။


ပဲမွ ုန္ ့အစိမ္းမွ ုန္ ့ ကို ေရေရာ၍ လက္ျဖင့္ ေဖ်ာ္ပါ။ ျပီးလ်ွင္ ပြက္ပြက္ဆူေနေသာ ၾကက္သားအိုးထဲသို ့ ပဲမွ ုန္္္ ့ေဖ်ာ္ရည္ကို ေလာင္းခ်ျပီး ပဲမွ ုန္္္ ့မခဲသြားေအာင္ မၾကာခဏ ေမွြေပးပါ။




ေခါက္ဆြဲကို ျပုတ္ထားပါ။ ဒီႏိုင္ငံက ေခါက္ဆြဲအစိုေတြက ေဆာ္ဒါမ်ားျပီးမာေသာေၾကာင့္ ကြ်န္မကေတာ့ ပံုတြင္ျပထားသည့္ ေခါက္ဆြဲေျခာက္ကို သံုးပါသည္။ ကြ်န္မတို ့ အညာမွာေတာ့ ပလာတာႏွင့္လဲ စားသံုးေလ့ရွိပါသည္။
ဟင္းရည္အုိးျပန္ဆူပြက္လာလွ်င္ ငံျပာရည္၊ဆား အေပါ့အငံ လိုသေလာက္ထည့္ပါ။ ေဂၚဖီကို ခပ္ၾကမ္းၾကမ္းလွီး၊ ၾကက္သြန္နီ နုတ္နုတ္လီွး၊ နံနံပင္နုတ္နုတ္လီွးထားပါ။ ၾကက္သြန္ျဖူဆီခ်က္ေလးခ်က္ပါ။





ဟင္းရည္က်လ်ွင္ အသင့္စားသံုးႏိုင္ပါျပိၤ။
ေခါက္ဆြဲ၊ လွီးထားသည့္ ေဂၚဖီ၊ ၾကက္သြန္နီ၊ နံနံပင္၊ မွ်င္ထားသည့္ၾကက္သားႏွင့္ ဟင္းရည္ေရာသံုးစားသံုးလိုက္လွ်င္ အရသာထူးကဲသည့္ အညာေခါက္ဆြဲ တပဲြျဖစ္ေပသည္။ အခ်ဥ္ၾကိုက္သူမ်ားက သံပုရာသီးညွစ္၊ ငရုတ္သီးမွ ုန္းထည့္၍ ခပ္ျပင္းျပင္းစားသံုးၾကသလို
တုိ ့ဟူးေၾကာ္၊ မပဲေၾကာ္ႏွင့္လဲ အလြန္လိုက္ဘက္ပါသည္။ အမွတ္တမဲ့ဆိုလွ်င္
အုန္းႏို ့ေခါက္ဆြဲနဲ ့ ခပ္ဆင္ဆင္တူသလိုရွိေပမယ့္ အရသာခ်င္းက အေတာ္ကြာပါသည္။


ရုံးပိတ္ရက္မွာ ဘာလုပ္စားရမလဲ ဦးေႏွာက္စားေနသူမ်ား အတြက္ တခါေလာက္လုပ္စားၾကည့္ဖို ့တိုက္တြန္းခ်င္ပါသည္။

တန္ခူး
6-Jul-2008 11:30pm

15 comments:

  1. ျပႆနာပဲ။ အိပ္ခါနီး ဘေလာ့ဂ္လည္လိုက္တာ ဗိုက္ဆာသြားျပီ။ အခုခ်က္ခ်င္းသာ စားရမယ္ဆို အေတာ္စားျဖစ္လိမ့္မယ္။ အင္း..ဟင္း.....၊

    ReplyDelete
  2. ခ်က္စားမယ္.. တခါမွ မစားဖူးေသးဘူး..

    ReplyDelete
  3. woah!..sis..
    u reali spent effort on teaching the readers on cooking the dish naw..
    very instructive pix and good recipe!
    will try it out sis..!
    but urs look so lovely and delicious..
    hehe..

    ReplyDelete
  4. cတန္ခူးစာထဲမွာ က်န္ေနခဲ့တဲ့ အဆင့္ကေလးတခုကုိ ျဖည့္စြက္ေပးလုိက္ခ်င္ပါတယ္။

    “ေနာက္တခါ လုပ္စားမည္ဆုိပါက ကုိေပါအား ဖိတ္ပါ”

    ReplyDelete
  5. အဟီး….တန္ခူး…ေရွ႕မွာ “င” တလုံးပုိသြားတာေတြ႕လုိ႔။ ေခ်ာဒီး…ေခ်ာဒီး

    ReplyDelete
  6. တန္ခူးေရ.. တစ္ခါမွ မစားဖူးဘူး.. ခ်က္လုိ႔လည္းလြယ္တယ္ေနာ္.. ေနာက္တစ္ခါ ပိတ္ရက္ဆုိရင္ ခ်က္စားၾကည့္ရမယ္.. ပုံၾကည့္ျပီး စားခ်င္လိုက္တာ.. :P

    ReplyDelete
  7. မတန္ခူးခ်က္တဲ့ ေခါက္ဆြဲလာစားပါတယ္ဗ်ာ ..အုန္းနို ့မမ်ားပါဘူးေနာ္ း) ေသြးတိုးရွိလို ့ ။

    ReplyDelete
  8. အမတန္ခူးေရ
    အညာေခါက္ဆြဲလာစားသြားပါတယ္။
    အိမ္မွာၿပန္လုပ္စားဖို႔recipeမ်ွေဝတဲ့အတြက္ေက်းဇူးတင္ပါတယ္အမေရ။

    ReplyDelete
  9. ေခါက္ဆြဲက စားခ်င္စရာဗွ။ ဒါေပမယ့္ လုပ္နည္းဘယ္ေလာက္ေျပာေျပာ အေျခံေတာင္ မခ်က္တတ္ေသးေတာ့ ခက္တယ္။

    ReplyDelete
  10. ျကက္သားအဖီသားဆုိတာ ဘာလဲ။ မပဲေျကာ္ဆုိတာ ကုလားပဲေျကာ္လား မုန့္လက္ေကာက္လိုပံုစံမ်ိဳး မတ္ပဲေျကာ္ ကိုေျပာတာလား ဟင္။
    အညာေခါက္ဆဲြက အုန္းနို ့မပါတဲ့ ေခါက္ဆဲြေပ့ါေနာ္

    ReplyDelete
  11. တန္ခူးေရ...
    လုပ္စားတဲ့ေန ့က ဘာလို ့ မေခၚတာလဲ... ပံုေတြၾကည့္ရံု ခ်က္နည္းသိရံု နဲ ့ ရဘူးေလ...။
    လက္ေတြ ့ေလး တစ္ခါေလာက္ စားရမွ.. ဟဲ..ဟဲ..။

    ReplyDelete
  12. အေတာ္ပဲ .. က်မလည္း တန္ခူးလိုပဲ ပိတ္ရက္တိ္ုင္း အမ်ိဳးမ်ိဳး လုပ္စားေနက်..။ ခု အညာေခါက္ဆြဲေတာ့ တခါမွ မစားဖူးေသးဘူး။ ဒီတပတ္လုပ္စားဦးမွာ...။ ေ၀မွ်တာေက်းဇူး။

    ReplyDelete
  13. က်ေနာ္တို႔ဘက္မွာ ဆန္ေခါက္ဆြဲလို႔ ေခၚတဲ့ ေခါက္ဆြဲနဲ႔ နည္းနည္းဆင္တယ္။ က်ေနာ္တို႔ဆီမွာလဲ အုန္းႏို႔မထည့္တဲ့ မုန္႔ဟင္းရည္နဲ႔ ဆန္ေခါက္ဆြဲနဲ႔ ေရာၿပီး လုပ္စားၾကတာရိွတယ္။ ဒါေပမယ့္ တန္ခူးပုိ႔စ္ထဲကလို ေဂၚဖီေတြ၊ နံနံပင္ေတြေတာ့ မပါဘူးဗ်။

    ReplyDelete
  14. တန္ခူးရဲ႕ အညာေခါက္ဆြဲ စားၿပီး အေကၽြးအေမြး ဆိုတဲ့ Post ေလးကို ေရးျဖစ္သြားပါတယ္...

    ReplyDelete
  15. ကိုတားျမစ္ထားေသာေရ… အိမ္ခ်င္းနီးလဲ အေကာင္းသားေနာ္… ဖိတ္ေကြ်းလုိ ့ရတာေပါ့…

    ျမတ္ႏိုးေရ… ပဲက အေရက်ဲေနာ္… အုန္းႏို ့ေလာက္ မပစ္ဘူး…

    DiLoေရ.. အမက ကိုယ္ရိုက္တဲ့ ပုံေတြၾကည့္ျပီး စိတ္ပ်က္ေနတာ… အခုေတာ့ အားတက္သြားျပီ…

    ငတန္ခူးဆိုရင္ စားဖုိ ့မဖိတ္ေတာ့ဘူး ကိုေပါေရ… ေနာက္တာပါ…

    ႏုေရ… တို ့ကေတာ့ အညာသူမို ့လား မသိဘူး…ၾကိုက္တယ္…

    ေမာင္မ်ိဳးေရ… အုန္းႏို ့မပါဘူးေလ….

    လုပ္စားၾကည့္ပါေက်ာ့ေရ…

    ေကာင္းကင္ကိုေရ…ခက္ခက္ကို ေပးဖတ္လိုက္ေလ… ကိုယ္တိုင္ခ်က္တတ္ဖို ့ မလိုပါဘူး…

    ေဆာင္းေရ… ၾကက္အဖီသားဆိုတာ ရင္အုပ္သားကို ေျပာတာပါ… မပဲေၾကာ္ဆုိွတာ မုန့္လက္ေကာက္လိုပံုစံမ်ိဳး မတ္ပဲေျကာ္ကို ေျပာတာ ဟုတ္တယ္… အုန္းႏို ့မပါတဲ့ ေခါက္ဆြဲပါ… ေနာင္လဲလာလည္ေနာ္…

    သက္ေ၀ေရ… ဒီတခါေခၚလိုက္မယ္… ဖုန္းနံပါတ္ေပးထားေလ…

    “မ”ေရ… ခုလိုလာလည္တာ ေက်းဇူးပါ… ေခါက္ဆြဲကို “မ”တို ့မိသားစု ႏွစ္သက္ပါေစလို ့… ေနာင္လဲ လာလည္ပါဦးေနာ္…

    ကိုေစးထူးေျပာတဲ့ ဆန္ေခါက္ဆြဲကို ကြ်န္မစားဖူးတယ္…

    “မ”ေရ… postတခုကေန postတခုေမြးဖြားျဖစ္တာ ၀မ္းသာစရာေနာ္…

    ReplyDelete